top of page
Kaas op planken

Kaas

Bij ’t Zuivelhoekje treft u een zeer uitgebreid assortiment kaas aan bestaande uit zo’n 450 soorten. We beschrijven hier zes productgroepen zodat u een idee krijgt van ons assortiment. Echter in onze winkel kunnen we u veel meer vertellen over alle kazen. Een bezoekje waard dus!

Boeren- en boerderijkazen

Boerenkaas is een door de EU beschermde naam en mag alleen worden gebruikt voor kazen die door de boer(in) op de eigen boerderij van rauwe melk van de eigen veestapel wordt gemaakt. Door ‘Brussel’ heeft Boerenkaas de erkenning Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) gekregen.

Kaas van de Boerderij wordt ook gemaakt van melk van de eigen veestapel, maar die melk wordt tijdens de kaasbereiding kort verhit om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Bij pasteuriseren tot minimaal 72 ºC en bij thermiseren tussen 40 ºC en 72 ºC. Daarmee dood je weliswaar bacteriën, maar ook veel van de pure smaken van een mooie kaas gaan daarmee verloren. 

De leeftijden van onze boeren- en boerderijkazen variëren van 4 weken tot 3 jaar. Daarnaast hebben we ook boeren- en boerderijkazen met toevoegingen zoals komijn, brandnetel, peper, truffel en mosterd.

boerenkaas vierkant.jpeg
Noord-Hollandse kazen

Onze Noord-Hollandse kazen zijn gemaakt van 100% weidemelk. Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. De kaas is smeuïg van structuur en heel smaakvol. In ons assortiment hebben we Noord-Hollandse kazen van 4 weken tot 3 jaar oud. Daarnaast hebben we ook een prachtige lijn met 35+ kazen en Noord-Hollandse kazen met komijn.

Noordhollandse kazen.jpg
Geiten- en schapenkazen

Wij zijn bijzonder trots op ons assortiment Nederlandse geiten- en schapenkazen. Beroemd in onze winkel is de extra belegen Sikkepit geitenkaas van de familie Klaver uit Winkel, de kop van Noord-Holland. Deze kaas heeft al meerdere grote prijzen gewonnen bij de International Cheese Awards! Deze awards worden sinds 1897 uitgereikt in het Engelse Nantwich. De kaasbeurs trekt inzenders uit zo’n zeventig verschillende landen uit de hele wereld. Van de familie Klaver hebben we ook de jonge en belegen geitenkaas die overigens allen vegetarisch gestremd zijn. Bijzonder zijn ook de jonge biologische geitenkaas met fenegriek en basilicum uit Ouddorp (Floortje Fenegriek), de geitenkaas met honing uit Deurningen (Boer’n Trots) en de biologische blauwe geitenkaas van Bastiaansen. Naast de prachtige geitenkazen hebben we ook heerlijke schapenkaas van de familie Rispens uit het Friese Morra. Veel smaak maar niet te zout!

Geitenkaas.jpg
Buitenlandse kazen

Ons buitenlandse kaasassortiment is enorm uitgebreid. We hebben een prachtige collectie witschimmel- en rode korstkazen. Van een type Taleggio met truffel uit Lombardije tot een mooi gerijpte Brie de Meaux uit Normandië rechtstreeks geïmporteerd uit Frankrijk. Daarnaast de blauw geaderde kazen uit het Picosgebergte in het Noorden van Spanje tot bijvoorbeeld een zeer romige biologische Korenbloem uit Denemarken. En dan onze bijzondere collectie geiten- en schapenkaasjes: een natuurlijk gerijpte geitenkaas uit de Loire in de vorm van een sloep (La Gabarre) waarmee de geiten waarvan de melk afkomstig is naar de eilandjes in de Loire worden gebracht om daar te grazen en een geaste Italiaanse geitenkaas met safraan. Naast de zachte kazen hebben we ook nog een fraaie collectie bergkazen zoals de Schlossberger Alt uit Zwitserland en de Comté Reserve van Marcel Petit uit de Franse Jura.

FSF_8127.jpg
Biologische kazen

Uiteraard hebben we een aantal biologische kazen in ons assortiment. De meest bekende bij ons in de winkel zijn de kazen van Remeker. Deze prachtige kazen met een natuurlijk gerijpte korst worden gemaakt van de volle en romige melk van Jersey koeien. Daarnaast hebben we Wilde Weide kazen van de familie Van Schie en de familie Zwetsloot. Zij maken in het Groene Hart biologische rauwmelkse kazen met aandacht voor natuur en landschap bij de productie. En dan niet te vergeten de Kinderdijk die biologisch en vegetarisch gestremd is, en de blauwgeaderde kazen van Bastiaansen.

biologische kaas.jpg
Streekkazen

In ons assortiment hebben we natuurlijk ook kazen uit de omgeving van Wageningen, bijvoorbeeld uit Rhenen van de Meester-Affineurs. Zij gebruiken voor het maken van hun kazen melk van kleinschalig veehouders uit de omgeving. In ons assortiment voeren we de Double Dutch, een kaas gemaakt van romige koemelk van de MRIJ en een romige geitenkaas, gesplitst door een klein aslaagje van druivenbladeren. Daarnaast hebben we de Mordicus Bierkaas bereid uit 100% verse Montbéliardemelk, en waarbij de kaas tijdens de rijping meerdere malen gewassen in donker Mordicus bier van de Stadsbrouwerij Wageningen. En dan hebben we natuurlijk nog de Wageningsch Roem. Niet lokaal gemaakt maar wel lokaal ontwikkeld. De receptuur van deze kaas is ontwikkeld in Wageningen. Echt een topper!!

bottom of page