Recepten

Kaas wordt vaak gebruikt als broodbeleg, als hapje bij een borrel of op een kaasplankje als nagerecht. Het is een veelzijdig product dat zich uitstekend leent om in verschillende gerechten te verwerken of om te gebruiken als hoofdingrediënt voor een maaltijd. Er bestaan veel mogelijkheden om te variëren vanwege de vele soorten en smaken die er bestaan. Ook kan er in vele variaties gekookt worden met kaas. Voor een ieder is er wel een kaas te vinden die voldoet aan zijn/haar smaak.

 
Wij hebben geprobeerd om een aantal lekkere recepten voor u te selecteren die helpen om een heerlijke maaltijd op tafel te kunnen zetten. Wij wensen u veel plezier met het bereiden van de recepten en natuurlijk: EET SMAKELIJK!!!!
 
 

Peter's kaasfondue (onze eigen topper)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Gruyère
  • 200 gram Appenzeller
  • 200 gram Mont D'Or
  • 200 gram L'Etivaz
  • 1 à 2 teentjes verse knoflook
  • ongeveer 4 deciliter droge witte wijn, bv Sauvignon
  • 1 eetlepel citroensap (om het schiften tegen te gaan)
  • 1/3 eetlepel maïzena
  • 1/2 borrelglaasje Kirsch (voor de smaak)
  • nootmuskaat, peper (naar wens)
  • 2 baquettes of een groot stokbrood

Bereidingswijze
Smeer de fonduepan in met de teentjes knoflook. Giet de wijn in de fonduepan en breng hem bijna aan de kook. Doe daarna de geraspte kaas in de pan met wijn en breng alles weer bijna aan de kook. Meng vervolgens de maïzena met een scheutje wijn en voeg dit toe als de fondue smeuïg is. Giet vervolgens de Kirsch en de citroensap erin en kruidt de fondue naar eigen smaak met nootmuskaat en peper.

U kunt bij de kaasfondue ook stukjes zoete appel en/of ciabatta serveren.


Geitenkaasfondue

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram belegen Hollandse geitenkaas
  • 2 stuks Crottin de Sevre Belle
  • 4,5 deciliter droge witte wijn, bv Sauvignon
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1/3 eetlepel maïzena

Bereidingswijze
Giet de wijn in de fonduepan en breng hem bijna aan de kook. Voeg de geraspte kaas vervolgens in één keer toe aan de wijn en breng alles weer bijna aan de kook. Meng de maïzena met een scheutje wijn en voeg dit toe aan de fondue. Schrik niet als de fondue een beetje rullig blijft, dat komt door de structuur van de geitenkaas. Kruidt tot slot de fondue met verse tijm en bieslook. U kunt bij de geitenkaasfondue prima stukjes zoete appel en een ciabatta.


Fondue Napoli Contadino

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram Napoli Contadino
  • 650 gram belegen kaas
  • ongeveer 4 dl droge witte wijn
  • maïzena
  • zwarte peper

Bereidingswijze
Giet de wijn in de fonduepan zonder deze te laten koken. Voeg de geraspte of kleine blokjes kaas toe. Verhoogt u de temperatuur iets terwijl u goed blijft roeren. Als het geheel mooi egaal is voegt u een papje van wat maïzena en witte wijn toe en wat gemalen peper naar smaak.

Napoli Contadino is een Noord-Hollandse specialiteit geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Door het zuivel van de kaas zijn zongedroogde tomaatjes, knoflook en olijven verwerkt.


Pasta met Gorgonzola uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g korte pasta (penne)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 prei in ringetjes
  • 250 gr champignons in plakjes
  • peper
  • 2 handjes taugé
  • 200 g gorgonzola (of andere blauwe kaas)
  • 1 bakje crème fraîche
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170°C. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwarm de olijfolie in de wok en fruit hierin de knoflook aan. Voeg de prei en de champignons toe en bak even goed door. Breng op smaak met wat peper (de blauwe kaas zorgt voor voldoende zout) en voeg de taugé toe. Klop de gorgonzola los met de crème fraîche. Doe de pasta in een ingevette ovenschaal, verdeel de groenten over de pasta en het gorgonzolamengsel daar weer over. Zet de schaal circa 15 minuten in de oven.

Serveertip:
De pasta hoeft natuurlijk niet de oven in. Voeg de gekookte pasta toe aan het groentemengsel en roer er de gorgonzolacrème doorheen. Even doorwarmen en… klaar!

Suggestie:
Lekker met een groene salade.


Taart met zalm en Gorgonzola

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g spinazie
  • 500 g rauwe Schotse Atlantische zalmfilet (zonder vel noch graten)
  • 150 g Gorgonzola
  • 25 cl room
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 3 fijngehakte sjalotten
  • 2 snuifjes geraspte muskaatnoot
  • zout, peper
  • 3 eigelen

Bereidingswijze
Verwarm de oven op stand 6 (180?C). Laat de spinazie op een zacht vuurtje ontdooien. Laat ze uitlekken door er zachtjes op te drukken zodat er zoveel mogelijk vocht verwijderd wordt. Stoom de zalm 5 minuten. Snijd hem in kleine blokjes. Verwarm de room en laat daarin de gorgonzola zachtjes smelten. Meng in een slakom zorgvuldig de spinazie met de fijngehakte sjalotten, twee eigelen, muskaatnoot, de room met gorgonzola, een beetje zout en peper. Leg in een taartvorm met afneembare rand 5 plakjes bladerdeeg zachtjes aandrukken, Verdeel de blokjes zalm over de taartbodem, bedek ze vervolgens met het spinaziemengsel. Leg er de plakjes bladerdeeg bovenop en druk de randen goed aan tegen de taartvorm.Bestrijk het deeg met het resterende eigeel. Laat de taart 35 tot 40 minuten bakken in de warme oven.


Pastaschotel met broccoli en Friese nagelkaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram farfalle (strikjes-pasta) of penne
  • 125 gram Friese nagelkaas
  • 400 gram broccoli
  • 1 deciliter halfvolle melk
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
Kook de strikjes of penne volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en laat uitlekken. Maak de broccoli schoon en verdeel in kleine roosjes. Snijd de stam in kleine stukjes. Kook de broccoli in een beetje water in ongeveer 4 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Snijd de nagelkaas in kleine stukjes. Roer een beetje melk uit met de bloem. Verwarm de rest van de melk. Roer het bloempapje door de warme melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de saus afkoelen. Roer het ei los en roer die door de saus. Maak het mengsel af met zout en peper. Meng de broccoli, de kaasblokjes en de olijfolie door de pasta. Schep de saus als laatste erdoor heen. Schep het geheel in een ovenschotel. Verwarm de oven voor op 225 graden. Laat het gerecht in ongeveer 30 minuten door en door heet en lichtbruin worden.
Lekker met een frisse tomatensalade.


Kipkerrie met sperzieboontjes

Ingezonden door Ben van Assem
Hoofdgerecht, 4 personen, voorbereidingstijd 25 minuten, bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr kipfilet
  • 200 gr gember roomkaas
  • 1/4 ltr slagroom
  • 1 tl djahe (gemberpoeder)
  • 50 gr margarine
  • 3 el bloem
  • peper, zout, paneermeel
  • 500 gr sperziebonen
  • 3 el kerrie
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 tablet (kippen)bouillon
  • 1 scheutje melk of water
  • rijst of aardappelschijfjes
Bereidingswijze
Dop de sperzieboontjes en breek ze in mooie, kleine stukjes. Zet een pan water op, doe bonen erin als het water kookt, kook ze halfgaar (ca. 10 min.) en giet ze goed af. Vet ovenschaal in met wat boter of olie. Doe de halfgare sperziebonen in de schaal. Snij kipfilet in hapklare brokken. Bak de kip in margarine met peper, zout, djahe en de kerrie. Eventueel een gesnipperde ui erbij. Verkruimel het bouillonblokje bij het vlees.
Roer van bloem en melk een papje. Doe slagroom en gemberkaas bij vlees. Zorg dat het niet gaat koken, anders gaat het schiften. Als de roomkaas gesmolten is, de massa binden met het bloempapje en over de bonen verdelen. Geraspte kaas over het geheel strooien. Voor een knapperig korstje: wat paneermeel over kaas strooien en hier en daar klontje boter erop. Het geheel in voorverwarmde oven (ca. 200 C) plaatsen (ongeveer 25 min.). Serveren met rijst.

Variaties
Eventueel peultjes in plaats van sperziebonen.
I.p.v. gemberkaas is roomkaas met ananas een optie.
Als je geen zin hebt in rijst, gebruik dan aardappelschijfjes:
schijfjes op bodem, de gebonden bonenmassa erover, weer een laagje aardappelschijfjes, kaas erover en dan in de oven.


Kipfilet met rode pesto en buffelmozzarella

Ingezonden door Koen Wissing!
Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 4 eetlepels rode pesto*
  • 250 gram buffelmozzarella*
  • peterselie ter garnering
*Verkrijgbaar bij 't Zuivelhoekje, uw kaasspecialist!

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Snijd de 4 kipfilets over de lengte in met een scherp mes. Klap de kipfilets open en vul ze met een eetlepel rode pesto. Klap de kipfilets weer op elkaar en prik ze vast met een cocktailprikker. Smeer de buitenkant in met olijfolie en een beetje rode pesto. Leg de filets in een ovenschaal en zet de ovenschaal voor 30 – 35 minuten in het midden van de oven tot de kip gaar is.
Snijd de bol buffelmozzarella in 8 plakken en leg op iedere filet 2 plakken. Zet de kip terug in de oven tot de kaas gesmolten is.
Garneer het geheel met fijngesneden peterselie.
Lekker te combineren met gebakken aardappeltjes of pasta en broccoli.


Tortellini met spinazi en zalm

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram verse tortellini's gevuld met spinazie en kaas
  • ruim 1,5 kilo verse spinazie (kan ook met diepvries spinazie)
  • 4 zalmfilets van ruim 100 gram per stuk
  • 2 (rode) uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram kruidenroomkaas*
  • verse pesto*
  • olijfolie
  • peper/zout (naar eigen smaak toevoegen)
  • nootmuskaat
  • peterselie
*Verkrijgbaar bij 't Zuivelhoekje, uw kaasspecialist

Bereidingswijze
Marinner de zalm met een beetje verse pesto. Doe de zalm in een dicht gevouwen envelopje van aluminiumfolie ongeveer 20 minuten op 200 graden in de oven (controleer of deze gaar is).
Was de spinazie goed schoon en roerbak deze in een beetje olijfolie. Druk de spinazie na het roerbakken uit in een vergiet, zodat het vocht eraf is. Roerbak de fijngesneden uien en de knoflook en voeg de spinazie weer toe.
Kook ondertussen de verse tortellini's gaar.
Voeg de kruidenkaas toe aan de spinazie en roer dit totdat er een romige saus ontstaat. Voeg de kruiden er naar eigen smaak aan toe.
Serveer de spinazie-roomsaus bovenop de tortellini's en leg daar bovenop de zalmfilet.
Heerlijk in combinatie met een lekkere witte wijn!


Ratatouille en paddestoelen met blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 grote zoete uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie*
  • 2 (punt)paprika's
  • 4 tomaten naar keuze
  • blikje tomatenpuree
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • Portabello's (of andere paddestoelen)*
  • 150 gram blauwaderkaas (bv roquefort of bleu d'auvergne)*
  • 150 gram pijnboompitten of walnoten*
*Verkrijgbaar bij 't Zuivelhoekje, uw kaasspecialist!

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 graden. Snij de groenten in grove stukken en roerbak deze ongeveer 15 min samen met de knoflook. Voeg de tomaten na ongeveer 10 min toe. Voeg daarna de tomatenpurree en toe zodat het geheel niet meer waterig is. Breng de ratatouille op smaak met zout peper en italiaanse kruiden. Doe alles in een ovenschaal en leg de portabello's (verwijderd van hun steeltje) omgekeerd op de ratatouille. Verkruimel de blauwaderkaas op portabello's en strooi er pijnboompitjes/walnoten over. Doe het geheel ongeveer 20 minuten in de oven.

Heerlijk met een beetje pasta met daar doorheen een beetje pesto voor de smaak en de kleur.


Salade met Mosterd & Peper Kaas

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Slamelange
  • Gehalveerde cherrytomaatjes
  • 200 Gram Mosterd & Peper Kaas*
  • Pijnboompitten*
*Verkrijgbaar bij 't Zuivelhoekje, uw kaasspecialist!

Bereidingswijze
Rooster de pijnboompitjes lichtbruin. Doe de slamelange in een kom. Verdeel er de kaas, tomaatjes en de pijnboompitjes over. Besprenkel met olijfolie. Lekker met grof bruin brood, besmeerd met wat zoute boter (Isigny Ste-Mère*).


Raclette

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Raclette kaas
  • Gekookte aardappel in schil
  • 2 Soorten rauwe ham in plakjes
  • Salami in dunne plakjes
  • Rookvlees in dunne plakjes
  • Augurkjes
  • Zilveruitjes
  • Peper
Bereidingswijze
De Raclette kaas is afkomstig uit Zwitserland en Frankrijk en kan terugkijken op een oude traditie. De traditionele raclette van Wallis wordt nog steeds in het open haardvuur gemaakt. Halve kazen worden met het snijvlak boven het vuur gehouden. Vervolgens wordt de smeltende en iets borrelende laag van het snijvlak van de kaas gekrabd, met behulp van een speciaal mes of met de botte kant van een broodmes. De kaas wordt op een voorverwarmd bord gelegd en gekruid met wat peper uit de molen. De afgekrabde kaas is steeds voldoende voor één portie en wordt met aardappelen in hun schil, augurkjes, vleeswaren en zilveruitjes opgediend.

Als u de raclette van halve kazen smelt, moet u rekenen op 400 tot 500 gram per persoon.

Courgette Rolletjes

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 Mooie aubergines
  • 32 Fijne plakjes gerookt spek
  • 16 Dunne plakjes Emmentaler van 5 cm breedte
  • 10 Soeplepels olijfolie
Voor het vleesvulsel
  • 400 gram Kalfsgehakt
  • 1 Ui en 2 fijngehakte knoflookteentjes
  • 1 Koffielepel Provençaalse kruiden
  • 3 Soeplepels ketchup
  • 1 Eierdooier
  • Zout, paprika en versgemalen peper
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten voor het vleesvulsel en leg deze farce aan de kant. Snijd de aubergines in de lengte zodat u 16 plakjes van elk 5 cm. dikte krijgt. Zout ze in en laat ze 30 min. uitlekken. Droog ze en leg ze één voor één in een braadpan met anti-aanbaklaag, waar u ze laat fruiten in de olijfolie. Zodra de aubergines bruinen, legt u ze op een keukenpapier. Leg de plakjes spek twee aan twee, bedek ze met een plak aubergine, dek ze af met een plakje kaas en verdeel het vleesvulsel. Maak hier rolletjes van en prik dit vast met een satéprikker. Dit herhaalt u tot u 16 rolletjes heeft. Wrijf een gratineerschotel in met olie en leg de rolletjes erin. Verwarm het geheel in een oven van een gemiddelde temperatuur. De rolletjes laat u gaar koken totdat het spek gebruind en het vleesvulsel doorbakken is (30 à 40 min).


Spaanse Crostada

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram Manchego of andere schapenkaas
  • 1 dl Witte wijn
  • zout, peper
  • 1 Theelepel Oregano
  • 3 Teentjes uitgeperste knoflook
  • 4 sneden boerenbrood
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 1 Ei
  • 1 Eetlepel gehakte Peterselie
Bereidingswijze
Wrijf de schapenkaas door een grove zeef of verkruimel de kaas. Roer de witte wijn door de kaas en blijf roeren totdat het een egaal mengsel is. Breng het op smaak met zout, peper en voeg er de oregano en knoflook aan toe. Bedruppel het brood met de olijfolie en smeer het kaasmengsel erop. Klop het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de crostadas. Gratineer ze circa 3 minuten bij 250 graden Celcius in de oven en strooi er peterselie over.


Boerenkaassoep

Maaltijdsoep voor 6 personen.
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 liter kippenbouillon (vers of van een blokje)
  • 2 kuipjes boerensmeerkaas 20+
  • 200gr champignons
  • 200gr rundergehakt
  • 100gr fijn gesneden prei
Bereidingswijze
Warm de bouillon op en doe de boerensmeerkaas erin. Tussendoor blijven roeren. Champignons fijn snijden en even koken, dan bij de bouillon doen. Gehakt rul bakken en in de bouillon doen. Alles nog even opwarmen en de prei er op het laatst in doen. Deze nog even mee laten koken, prei moet wel lekker knapperig blijven. Eventueel, om het wat pittiger te maken, er op het laatst een lepeltje grove boerenmosterd doorroeren.


Vacherin Mont-d'Or in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

  • een Vacherin Mont-d'Or
  • een homp lichtgrijs brood
  • aardappel in de schil
  • een glas witte wijn
Bereidingswijze
Wikkel de kaas in aluminiumfolie en doorprik hem met een vork (zoals deeg voor een taart). Steek er eventueel één of twee knoflookteentjes in. Giet er een deciliter wijn over en laat hem ±25 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C. De Vacherin Mont-d’Or is klaar. Lepel de gesmolten kaas nu over een aardappel in de schil of sop de blokjes brood in de kaas, zoals bij en fondue.

Smakelijk eten!

Nieuws
Zuivelhoekje Wageningen 'Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak'
» Lees meer
't Zuivelhoekje voor de 15de keer in de finale van de landelijke competitie 'Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak'
» Lees meer
» Bekijk alle nieuws items

Op de hoogte blijven?
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief